Hans Petter Glenne – minneord

Postet av Masters Langrenn Norge den 7. Nov 2017

Det er selvsagt vanskelig å vurdere idrettsutøvere i ulike idrettsgrener opp mot hverandre, men det er hevet over enhver tvil at Hans Petter hører til helt i toppsjiktet – helt på toppen i DFI (Drøbak-Frogn Idrettslag)-sammenheng. 

For øvrig ble Hans Petter omtalt som «verdens mestvinnende skiløper» med sine over 50 medaljer fra internasjonale veteranmesterskap – på en samling hjemme hos Hans Petter i 2009.

Hans Petter startet sin fantastiske langrennskarriere første vinteren etter frigjøringen i 1945. Hvor mange skirenn han har gått etter det er vel nesten umulig å telle opp, men vi har hvert fall et cirkatall frem til DFIs 75-årsjubileum i 1993 – da var tallet ca. 1.100. Da var Hans Petter 69 år – sitt siste skirenn gikk han da han var 83 år – så mange, mange skirenn er det blitt.

Hans store gjennombrudd kom – vil mange si – i 1953 med 8. plass på 15 km i Holmenkollen. Året etter var han svært nære på å komme med i troppen til VM i Falun.

En annen stor prestasjon – som han fremhevet selv - var seieren i Thorleif Haugs minneløp – ca. 1500 deltakere hvor den største premien var satt opp i yngste klasse. «Men je slo døm alle sammen» - som han fortalte meg. 

Videre har han mange klasseseire i store løp som 7-mila fra Oslo til Eidsvold og i Vidarløpet. Og ikke minst i Birkebeinerrennet - her er han en legende med mange klasseseire og et utall pallplasseringer. Han deltok også det første Monolittrennet som ble arrangert i Frognerparken Oslo i 1954 og endte på en 8. plass

En historie rundt Birken. Jeg deltok i Birken første gang selv i 2003 – da var jeg 50 – Hans Petter var 79. Vi snakket sammen hjemme hos han rett før jul året før og jeg fikk noen gode råd på gjennomføringen, hvordan legge opp løpet osv. – han hadde jo utvilsomt erfaringen. Gode og nyttige tips.

Løpsdagen kom – og de eldste startet tidligst – så jeg tenkte vel kort og godt at jeg tar vel igjen Hans Petter oppe på fjellet ett sted. I løpet av rennets alle 54 km så jeg ikke snurten av Hans Petter – og lurte jo litt hva som var skjedd med han underveis. Stor var forbauselsen da jeg kikket på resultatlistene – jeg på 50 år – han på 79 år. Han hadde slått meg med temmelig nøyaktig 1 time!

Til slutt når det gjelder skikarrieren – så vidt jeg har klart å finne ut så tok han 29 gullmedaljer i VM på ski for veteraner bl.a. 3 gull i det første veteran-VM som ble arrangert i Canada i 1980. Ingen over, ingen ved siden passer vel bra her.

I tillegg var han en god løper som deltok i både terrengløp og på DFIs mange gode stafettlag etter krigen. Han var selvsagt deltaker på DFIs stafettlag som vant Holmenkollstafetten i 1948. 

Hans Petter ble utnevnt til æresmedlem i DFI i 1978 for sine flotte prestasjoner og ikke minst for den flotte representanten han var for vårt idrettslag. I 1986 ble han også tildelt Else og Helge Askautruds gavepremie for sine prestasjoner i skisesongen 1985/86.

I tillegg må ikke glemmes hans amatørskuespillerkarriere om jeg kan kalle det det. Under DFIs jubileumsmiddag ved 75-års jubileet er det mange som husker hans fremføring og sang – en sang om Nordre Frogn – en helt «utenomdetvanligeopplevelse».

For meg var det en glede rett før hver jul å dra inn til Hans Petter å overlevere den årlige Kong Haakon-konfekten – som DFIs æresmedlemmer mottar. Det var alltid tid til en kopp kaffe, en titt på premiesamlingen og gode anekdoter fra hans mangeårige karriere. 

En stor personlighet, en stor skiløper og en gledesspreder av rang er et forsøk på en kort oppsummering av Hans Petter.

Takk for det du var, en takk fra hele Drøbak-Frogn Idrettslag.

Hvil i fred Hans Petter!

Stein Erik Halck Daglig leder Drøbak-Frogn Idrettslag

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.