MLN Samlinger 2023

Postet av Masters Langrenn Norge den 14. Jun 2023

Hei alle Masters!

Snøsamlingen Beitostølen 1-3. desember

Snøsamlingen blir på Radisson Blue Mountain Resort Beitostølen på Beitostølen fredag 1. til søndag 3. desember 2023.   Kr. 1995,- per person i dobbeltrom per døgn. Kr. 2345,- per døgn i enkeltrom. Prisen inkluderer: Middag fredag, frokost, lunsj og stort Julebord lørdag, samt frokost og lunsj søndag. Trening, instruksjon og sosialt samvær! Mer info senere. Påmelding til Anne Nguyen, annebjng@online.no
Høstsamling 16-18/9 2022

Postet av Masters Langrenn Norge den 12. Jun 2022

Hei alle skivenner!

Høstsamlingen blir som tidligere nevnt på Beitostølen, Bergo Hotel, 16.-18. september. Prisen er 850kr. pr. døgn i dobbeltrom, 1150kr. i enkeltrom inkl. frokost. Lunsj og middag er ikke inkludert.

Vi har igjen vært så heldige å få med oss Tone Beate Grøtan som instruktør. Det blir trening på rulleski og skigang, og vi får treningsturer og fjellturer i flott fjellterreng. 

Påmelding til Anne Nguyen (annebjng@online.no) eller Elin Naalsund (elin.naalsund@online.no) innen 20.august.

Bli med på samling med trening og sosialt samvær i flotte omgivelser på Beitostølen!


Hilsen Einar 1 Kommentar

Alt klart til BARMARKSAMLING

Postet av Masters Langrenn Norge den 20. Aug 2021

Programmet for barmarksamlingen til Masters Langrenn Norge er klart. Her får du noen praktiske detaljer som kan være nyttig å vite.


Tone Beate Grøtan er klar for barmarksamling og instruksjon.

Barmarksamlingen går som planlagt 11.og 12. september 2021.

Egil Nilsen kommer med all sin erfaring og avslørende opptaksutstyr.


Vi møtes klokka 14. Da er det bare å iføre seg treningsutstyr.

Det er - NB! – én viktig endring i programmet: Vi møtes på Scandic hotell i Lillestrøm. Adresse: Stillverkveien 28, 2004 Lillestrøm.

Hvorfor? Jo, fordi opprinnelig hotell, Olavsgård, fortsatt er korona-karantene-hotell.

Vi kan forsikre om at Scandic er et meget bra alternativ.

Pris: 990 kroner per enkeltrom, 1090 kroner for dobbeltrom – inkludert frokost.

Middag lørdag kr 275,–, lunsj søndag kr 175,–.

Parkering rett overfor hotellet. Pris kr 300,– per døgn.

På Scandic blir det lagt til rette for oss med felles møterom og skjermet felles bespisning.

Scandic ligger ideelt til med tanke på offentlig kommunikasjon, enten du kommer med tog eller buss. For eksempel er Gardermoen bare ett stopp, eller ti minutter, unna.

Vi organiserer transport til treningsområdene, seks-sju kilometer unna.

Her er treningsmulighetene de beste: Kilometervis med gode, ufarlige gangveier for rulleskigåing, kjempefine bakker for stavgang og elghufs i Nylendlia slalåmsenter – og merkete turstier for dem som vil ta seg en skogstur i stedet for rulleski.

Masters-møte med ny vri

Postet av Masters Langrenn Norge den 6. Apr 2021

Vår internasjonale moderorganisasjon WMA ( World Master Cross-Country Ski Association) hadde digitalt årsmøte på zoom 9. mars, med alle medlemsnasjonenes ledere som deltakere.

Supre forhold for langrenn i Canmore.

På dette møtet ble et nytt rennprogram vedtatt for Masters World Cup.

Dette programmet skal gjelde fra 2023, og innebærer at hele MWC blir avviklet på seks dager. Dette oppnår man ved å la første renndag inkludere mellomdistanse både i klassisk og skøyting, andre renndag blir det kortdistanse i begge stilarter. Alle løperne går derfor to distanser de to første dagene. Resten av rennprogrammet blir som før med stafetter og langdistanser. De lengste distansene blir dessuten litt kortere.

Ellers er det klart at MWC i 2023 blir i kjente Seefeld. Det et nytt MWC i Syktyvkar i Russland i 2024, samme sted vi var i 2015. Otepaa i Estland skal trolig arrangere MWC i 2025.

Canmore i Canada skulle som kjent har arrangert MWC nå i 2021, men dette er utsatt til 3.-11. mars 2022 grunnet pandemien.

 

Bli med til  Masters World Cup 2022 i Canmore i Canada!

 Arrangørene I Canmore er veldig klare for Masters World Cup i 2022 etter å måtte vente et år. Canmore er et flott sted i Canadien Rockies, en times kjøretur fra Calgary. Fantastiske fjell omgir den lille byen, som er kjent for mange store World Cup-arrangement både i skiskyting og langrenn.

De kjente skistedene Banf, Lake Louise og Jasper ligger i samme område.

Canmore har et stort løypenett for langrenn, basert på OL-løypene fra 1988. Vi har reservert en god del plasser på et hotell midt i byen.

Utover sommeren og høsten vil vi komme med mer informasjon om fellesturen til Canmore og MWC 2022, om kostnader og påmelding. Det vil utvilsomt bli en flott tur til dette MWC. Vi vil få være med på spennende konkurranser, treffe Mastere fra mange nasjoner, og ikke minst oppleve de fantastiske fjellene og naturen som omgir Canmore. Vi vil derfor gjerne at mange av dere blir med på denne turen,  det blir helt sikkert et minne for livet!  

Einar Vikingstad
Skiforbundets vår– og høstmøter

Postet av Masters Langrenn Norge den 15. Mar 2021

Som for de fleste andre organisasjoner nå i koronatiden ble både vår- og høstmøtet 2020 i Norges Skiforbund gjennomført digitalt. Det fungerte rent teknisk, men man går glipp av de uformelle samtalene i pauser og ved fellesmåltidene.

Med 119 deltakere som det var på høstmøte i starten, er det viktig med disiplin og stram gjennomføring. 

Driften av Norges skiforbund

Driften av Norges skiforbund ble kraftig redusert fra våren 2020, og store deler av organisasjonen ble permittert. De som ikke ble permittert, jobbet på markedssiden med å hente inn sponsorkroner, samt med utdannelse, rekrutering og arrangement. Med begrensede ressurser har det selvfølgelig vært fokus på kostnadseffektive løsninger.

Det ble ingen tradisjonelle samlinger for eliten før i august, så det ble satset på fellestrening i de nærmiljøene der flere av eliteutøverne var samlet. Fra august har det vært tilnærmet normalt med samlinger bortsett fra høydeopphold. 

Økonomi

Inntektene i 2019 var på imponerende kr 93 216 586, og med kostnader på kr 92 233 743, ble resultatet et overskudd på kr 982 843. I og med at aktivitetsnivået i 2020 er lavt med redusert antall samlinger osv., var prognosen for 2020 på vårmøtet et overskudd på kr 8 042 890, mens prognosen i midten av oktober var et overskudd på ca. kr 9 000 000. Resultatet for 2020 er ikke kjent. Generelt har Norges skiforbund tapt mye på avlyste arrangement.

Mannen å slå for alle norske skiløpere.

Ser vi nærmere på utgiftssiden, kostet landslaget over 43 millioner og rekrutteringslandslaget ca. 14 millioner mens posten Bredde & Utvikling var på drøye 6 millioner. Det kan kanskje sees i sammenheng med den kraftige reduksjonen i antall medlemmer skiforbundet har hatt de siste årene. Medlemsrekruttering og frafall ble behandlet under et eget punkt.

Langrennsledelsen beklaget at så mange aktiviteter er blitt utsatt eller ikke gjennomført. Disse aktivitetene ønsker ledelsen å ta opp igjen når det blir mulig, og sier at overskuddet denne sesongen nok trengs i en krevende OL-sesong, og til aktiviteter for rekruttering og bredde. 

Interessebarometeret

Interessen for langrenn og for utøverne er det som betyr mest for inntektene til Norges Skiforbund, og i særdeleshet til selve grenen langrenn. Det er direkte avgjørende for hvor mye sponsorene er villig til å betale for å profilere sine produkter og varemerker på utøverne, på stadion og på TV-sendingene. Det bestemmer dermed omfanget av hele virksomheten til Langrenns-Norge.

Foreløpig holder langrenn stand som den idretten flest er interessert i, det sa 2 millioner nordmenn, det vil si ca. 46 prosent høsten 2020. Når det gjelder populariteten for norske utøvere, har andre profilerte utøvere klatret på listen. Karsten Warholm topper nå popularitetslisten med 36 prosent foran Johannes Thingnes Bø med 34 prosent Johannes Høsflot Klæbo med 33 prosent og Therese Johaug med 32 prosent Det er nå seks langrennsutøvere blant de 20 øverste på listen.

Langrenn har ca. en million følgere i sosiale medier, og en markedsandel i TV på 53,7 prosent. 

Lagstruktur 

Nytt for sesongen 2020-2021 er en reduksjon i antall løpere Norge får lov til å stille med i World Cup og OL. Begrunnelsen for reduksjonen har vært den norske dominansen og FIS' ønske om å få med flere nasjoner, samt å holde antall startende på et akseptabelt nivå for TV-sendingene.

For denne sesongen består elitelagene av 12 herrer og 10 damer, mens det på Equinor-rekrutt er seks herrer og seks damer, og det samme på Equinor-junior. I tillegg er det fem regionlag med totalt 43 utøvere. Avtalen er for tre år, og hovedsponsor er Elon, men Langrennssportens venner bidrar i tillegg med kr 500 000. Tidligere var det Veidekke som var hovedsponsor for regionlagene.         

Fluor-saken

Denne saken er en gjenganger, og skipresident Erik Røste roste det historisk fluorvedtak som Langrenn gjorde høsten 2018 som gjaldt utøvere opp til 16 år. Norsk langrenn har gått foran og har vist vei, det er det all grunn til å være stolte av. Nå handler det om alle disipliner, årsklasser og alle land.

Smøresjef Stein Olav Snesrud sa at alt avhenger av at testmetoden fungerer. Han var engstelig for juks og ulike konkurransevilkår, men sa at «vi får det nok til».

Bekymringen kan vente en sesong, for FIS gjorde vedtak om at forbudet først får virkning fra juli 2021, og etter det er det også forbudt å produsere smurning med fluor. Årsaken til utsettelsen er blant annet at testutstyret ikke var tilgjengelig tidlig nok, og at det ikke var sikkert nok. Nå er prototypen ferdig og mer enn 1500 tester er gjennomført. Feilraten er målt til å være mindre enn 1 prosent.

I Norge videreføres det verdibaserte fluorforbudet for aldersbaserte klasser inntil 16 år denne sesongen. 

Norge i toppen

Norge dominerer fortsatt, men Bolshunov slår oss. På FIS-punkter-listen for menn, som avgjør om du får gå WC-renn eller ikke, har Norge 12 av topp 30, 19 av topp 50 og 29 av topp 100, sa Vegard Ulvang, Leder av WC-komiteen.

Vegard var fornøyd med mediedekningen, det er stabile tall, vi har fått mer TV-tid, og ingen kan si at vi er inne i en negativ trend. Mest sette løp er alpinbakken opp i Tour de Ski, og i Norge er det 50-km i Kollen. De nasjonene som påvirker markedet mest er Sverige, Tyskland, Norge og Polen.

Vegard var bekymret for om rennprogrammet kunne avvikles, og sa at konsekvensen ved avlysning av alle renn ville være dramatisk for både TV-rettigheter og inntekter.

Tyskland hadde forslag om ytterligere kostnadsreduserende tiltak; blant annet maks fem par ski per disiplin per løper. Det har også kommet forslag til supersprint som øvelse, uten at det er gjort noe vedtak om det.  

Utdannelse

Det har vært stor aktivitet i utdannelse og utvikling i skiforbundet, og koronasituasjonen har gjort sitt til ytterlig kreativitet og innsats. Drivkraften er at flest mulig skal få oppleve skiidretten og ha det gøy. Når det gjelder rekruttering og frafall de siste årene, konkluderes det med at det er helt nødvendig at det må lages et bredere tilbud som passer for alle.                  

Terminliste 

Dette var punktet som det tok lengst tid å behandle. Det var ikke enkelt å sette opp en terminliste hverken før vårmøte eller før høstmøte Det er mange tøffe prioriteringer som må gjøres når deltakertallet begrenses kraftig, og det kommer nye regler og begrensninger fra den ene dagen til den andre.

NSF langrenn vil ta et klart samfunnsansvar for å begrense Covid-19. Dette ansvaret veier svært tungt i forholdet til ønsket om å gjennomføre en mest mulig normal skisesong.

NSF langrenn føler et stort ansvar for utøvernes helse, og har fortsatt som mål at ingen langrennsløpere i Norge skal bli smittet med Covid-19 under våre arrangement.        

 NSF langrenn har laget en omfattende og detaljert mal som guide og regelbok for hvordan et arrangement skal gjennomføres for å oppfylle alle krav til smittevern. Den ser for meg ut som veldig grundig og tydelig på hvordan organisering og gjennomføring skal gjøres, så all honnør til NSF langrenn for dette. 

Skiforbundet og Masters

Styret i Masters Langrenn Norge er enige om at vi bør delta på møtene til skiforbundet, både for å markere at vi tilhører ”skifamilien”, og for å markedsføre oss som organisasjon. Det ble vi bedt spesielt om på årsmøtet i 2016, og siden det har vi deltatt på både vår- og høstmøtet i 2017 og 2018 og 2019. I 2020 var det bare mulig å følge møtene på nett. Det gir oss også mulighet til å informere medlemmene i Masters Langrenn Norge om hva som skjer internt i Norges Skiforbund.

 

Tekst: Per-Henning Wold (bildet)