Konkurrer deg i form!

Postet av Svein Ola Hope den 13. Des 2019

Einar Josef Berger har stått på startstreken  alle de gangene Masters World Cup er blitt arrangert i Norge. Her på Beitostølen i mars 2019.


Mitt motto har alltid vært : Konkurranse er den beste trening, sier Einar Josef Berger. Og dermed kan vi slå fast: Få har trent mer enn ham.

Selv sier han at han ikke har peiling på hvor mange turrenn på ski han har deltatt i. Eller hvor mange runder det er blitt i konkurranser på skøytebaner. For ikke å snakke hvor mange skudd han har avfyrt i patruljeløp og andre konkurranser med våpen i hånd. Og tar vi med at han med liv og lyst har kjempet mot andre så vel i svømmehallen som på sykkel i Birken, så har vi bildet av en usedvanlig allsidig og aktiv idrettsutøver – som nå plutselig har rundet 83 år.

Ja, det virker nesten plutselig fordi han har vært den samme buldrebassen i skiveteranmiljøet i sånn cirka 30 år. 

 

Legender i sporet, er underskriften på dette bildet i OPILs 75-års jubileumsbok. Fra venstre Ketil Laxå, Berger og Tormod Brenna etter fullført mesterskap i 2010.


En ekte minibonde

Vi møter Einar Josef en høstdag på Trandem gård i Aurskog, ikke mange steinkast unna gården der han ble født i 1936.

– Jeg er bygdas eldste minibonde, sier Einar Josef som akkurat nå er opptatt med tresking. – Jeg leverer korn hvert eneste år, fra 19 til 34 tonn, alt avhengig av sommerværet.

Gården  ble ervervet av faren, som også het Josef,  i 1954. 20 år seinere overtok Einar Josef. Her har han låve som brukes som festlokale, et for lengst fraflyttet fjøs som i dag er bar, og gjestehus der han kan innlosjere et titalls mennesker og samle 30 til middag ved langbordet. Det kommer godt med når han inviterer pensjonistkolleger til høsttreff. Men før de samles til bordets gleder skal de gjennom en feltkonkurranse med blant annet pistolskyting og avstandsbedømmelse.

 

Einar Josef i Kollen sammen med Arvid Helge Larsen.

OL-leder

Han har alltid vært opptatt av idrett. Spilte fotball på guttelaget til Finstadbru. Som junior ble det skøyteløp i OSK sammen med blant andre Svein-Erik Stiansen. Einar Josefs personlige rekorder på 45,0 på 500 meter, 2,18,2 på 1500 meter og 8,24 på 5000 meter sier oss som har fulgt litt med, det meste. Sommerstid o-løp og friidrett. Et par perser her og, for å illustrere nivået: 1500 meter på 4,08, 3000 meter på 8,56.

Så ble det militærtjeneste, skiløping på Nato-planker med seier i brigademesterskapet og etter hvert jobb i politiet. I en periode bodde han på Veitvet.

– Om vinteren gikk jeg ofte på ski til jobben i sentrum. Jeg var tidlig på’n, før de rakk å strø fortauene. Jeg husker det var noen gående som irriterte seg over å måtte dele fortau med en skiløper. Hjem jogget jeg med skiene i henda. 

I mange år var han sjef for rytterpolitiet. Han avsluttet politikarrieren som 58-åring med å lede den tallrike politireserven som trådte til under Lillehammer-OL i 1994.

 

Da den siste kua forlot fjøset, flyttet Einar Josef inn med alt en bar kan by på.


54 ganger over fjellet

Så var det dette med antall turrenn, da. Statistikken forteller at han har gått over fjellet mellom Rena og Lillehammer hele 54 ganger. 39 merker er det blitt. Han vet med sikkerhet at fra 1970 til OL i 1994 var det ca. 30 starter hvert eneste år. At han har firesifret antall renn er ingen overdrivelse.

– En gang gikk jeg fem renn på ei uke. Jeg avsluttet med Grenaderløpet på lørdag og Stomperudrennet på søndag, sier han fornøyd.

Og det holder nå, kommer det fra kona, men Einar Josef mener han bør kunne klare det 40. merket i Birken.

– Jeg gikk på en fysisk smell i 2002. Fikk hodet i klem mellom et blytungt pengeskap og veggen. Da var det nok mange som mente det var over og ut med meg, sier Einar Josef. 

Men han trente seg opp igjen, blant annet med hyppig deltakelse i Oslo bedriftsidrettskrets’ midtukeløp, OBIK-karusellen.

– Jeg har tydelig sagt fra at de må slutte med å arrangere dette i Kollen. Løypene der er altfor harde og bratte for gamle folk. De bør flytte det tilbake til Sørkedalen, mener han.  

Det var ikke for å poengtere hva han mente, da han for at par år siden trynet stygt. Han kom seg på skiene igjen og fortsatte, men ble tatt ut av løpet ved rundepassering. Da hadde han etterlatt seg sammenhengende blodspor i flere kilometer.

 

Aurskogs eldste minibonde på skurtreskeren.


En hedret mann

Einar Josef har mottatt alle mulige hedersutmerkelser for sin sportslige innsats. Med sin store allsidighet har han stort sett vært innom alle individuelle grener innen politiidretten. Blant annet har han fire gull i politifemkamp, gull i feltskyting og flere gull i lagkonkurranser i pistollangrenn og feltsport. I 2004 fikk Einar Josef Nordisk Kriminalkrønikes Ærespris til årets politiidrettsleder.  

Ikke minst er hans vilje til å påta seg administrative verv og hans store dugnadsinnsats, høyt skattet. Av store, sivile oppgaver kan vi nevne Oslomaraton, Sentrumsløpet, Designers Saturday, Oslo Triatlon og Høstutstillingen.
Dugnadsgleden har også Masters Langrenn hatt stor nytte av. Einar Josef har sittet i styret og han har vært redaktør av bladet du nå leser, den gang het det Skiveteranen. Og fortsatt er han ski- og skyteleder i Oslo Politis Idrettslag (OPIL).

I drivhuset trives tomater og agurker – og Einar Josef.

Men akkurat nå: Låven og huset er nymalt. Skurtresking mellom regnbygene. Drøyt 100 mål totalt, men mye legde sinker treskinga. Snart kommer den kalde tida. Så snart det er litt frost i bakken setter Einar Josef i gang med tømmerhogst. Fin-fin forberedelse til ny skisesong, det.

– Ja, aktiviteten er bra, men farten er ikke helt som i gamle dager, sier Einar Josef. I stedet gleder han seg over noen fartsfantomer av barnebarn som ribber ham for den ene familierekorden etter den andre.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.