Ski er helårsidrett!

Postet av Svein Ola Hope den 3. Des 2019

Ski og rulleski er for meg én idrett. Vi må vokte oss vel for å lage et motsetningsforhold mellom langrenn på snø og langrenn på asfalt.  Min spådom er at rekrutteringen globalt til langrenn stadig oftere vil skje via rulleski.

Regjerende verdensmester på rulleski, Ragnar Bragvin Andresen, 31, er ikke i tvil.

– Jeg kan for eksempel ta utgangspunkt i meg selv, oppvokst på Greåker i Sarpsborg. I min oppvekst hadde vi snø i Fredrikstadmarka én vinter tidlig på 90-tallet. Min vei inn i skisporten gikk via rulleskiene samt hytta på fjellet.

– Hadde det ikke vært mye enklere å begynne med en hallidrett som ishockey?

– Jo, men jeg drev også med hockey. Og spilte fotball, friidrett Og sjakk. Men det var langrennsløper jeg aller helst ville bli. Så derfor trente jeg rulleski hele året. Om det frøys til is på noen vannputter hist og her betydde ingen ting. OL i ’94, de magiske bildene derfra og det at vi hadde hytte på fjellet, gjorde at jeg tidlig tok valget om å satse på langrenn.

 

Gullkantet prestasjonsliste

Gull er det ordet som går igjen oftest på Ragnars merittliste på rulleski. Han har virkelig herjet siden han tok EM-gull for juniorer i 2006.

– Hva skal til for å bli en god rulleskiløper? Pumpe jern?

– Balanse, koordinasjon, kondisjon og styrke. Det er det samme som kreves for å bli god på snø. Men kanskje trener vi noe mer på spesifikke styrkeøvelser. Det som er ekstra gøy med rulleski, er de litt mer eksplosive bevegelsene og den responsen du får på hvert fraspark.

 

Jakten på hviletid

– Du har avgjort hevdet deg mer i toppen på asfalt enn på snø. Hvor overførbar er rulleskitreningen til ski på snø?

– Som jeg har sagt, det er ingen motsetning, det er direkte overførbart. At jeg ikke har gått flere gode skiløp på snø, har for meg sammenheng med arbeidssituasjonen. Gjennom vinteren har jeg jobbet mye for å gjøre andre gode, blant annet gjennom det private sprintlaget Team Jobzone. I tillegg har jeg vært nødt til å spe på inntekten med annet arbeid. Du finner alltid tid til å trene, men det er verre å finne rom til nødvendig hvile. Totalbelastningen har vært for krevende vinterstid fra jeg forlot juniorårene.

– Lettere om sommeren?

– Alt er enklere da. Du starter trening rett fra utgangsdøra, det er mindre utstyrshysteri og ingen problemer med smøring. Sommeren inneholder færre tidstyver.

– Du må være glad i dette livet?

– Rulleski er det morsomste jeg vet. Fantastisk miljø, kanskje enda bedre skimiljø om sommeren enn om vinteren. Kanskje har det å gjøre med at det er varmt, folk er mer åpne?

 

Ikke noe for de eldste

Ragnar Bragvin Andresen ligger på ingen måte på sofaen når han ikke trener. Han er dypt engasjert i prosjekter i Kina, men først litt om hans lokale satsing: Holmenkollen Treningslab som han driver sammen med blant andre Marit Bjørgen og Sondre Sundby. Her får folk kjørt seg i styrkerom og på rulleskimølle – og selvsagt på rulleskianlegget i Kollen. Men der er det jo så bratt at eldre løpere bør holde seg langt unna.

– Enig i det. Folk skal velge terreng etter evne og egen komfort. De viktigste ferdighetene for rulleskiløpere er å kunne bremse og svinge. Det er flere som holder kurs i rulleskigåing. Også vi gjør det flere ganger i uken. Det kan være her i Kollen, eller ute på flate Fornebu-landet.

Ragnar har ett råd til de som går med tanker om å bygge et rulleskianlegg:

– Se til Fredrikstad. Der har de fått et anlegg som alle kan bruke, uansett ferdighetsnivå. Det må være trygt for alle.

 

Rulleski verden rundt

– Vi vil kanskje oppleve at det i framtida blir langt større oppslutning om rulleski enn om langrennsski? Som i Kina der du opererer?

– Jeg skal være veldig forsiktig med å si noe bastant, men at rekrutteringspotensialet globalt er mye større for rulleski enn langrenn, er opplagt. Markedet i Kina er enormt. Det nordmenn flest kanskje ikke vet er at det i store deler av Kina er bikkjekaldt hele vinteren. Men klimaet er veldig tørt gjennom vintermånedene, de har ikke snø, og kommer det noen fnugg, blåser de vekk nesten med det samme. Men rulleski kan de trene på. Nå ser vi at ungene går på rulleski i skolegården og at stadig flere kinesere tar rulleskiene fatt som treningsverktøy. Jeg opplever en enorm glede blant kineserne.

 

Vil forsvare mestertittelen

– Med tanke på OL 2022, da?

– Det er nok viktig for Kina som nasjon å få fram noen gode løpere til vinter-OL, men det har ikke vært mitt hovedprosjekt. Jeg jobber mer med grasrota, med skolelærere, skolebarn og med å trene opp instruktører, samt med å utvikle læringsmateriell. Min oppdragsgiver, Swix China, ønsker å bygge langrennsinteresse på sikt. Vekstmulighetene for rulleski er enorme. For idretten er det veldig viktig at kineserne får det til. Vi ser at det også er gryende interesse for rulleski så vidt forskjellige steder som Thailand og Brasil.

– Du selv da, du fortsetter satsingen?

– Vær sikker, så lenge jeg har tid og overskudd. Og som regjerende verdensmester skal jeg i hvert fall forsøke å forsvare tittelen i VM 2021.

Tekst: Svein Ola Hope  Foto: Flavio Becchis

 

Mesterens merittliste

Gull jr.EM-rulleski sprint Yaroslavl, Russland 2006.

Gull jr.VM-rulleski stafett Oroslavje, Kroatia 2007

Bronse jr. VM- rulleski sprint Oroslavje, Kroatia 2007

Gull jr.EM-rulleski sprint, Torino, Italia 2008

Gull jr.EM-rulleski stafett, Pragelato, Italia 2008

Vinner av FIS World Cup jr sammenlagt sesongen 2008

Sølv FIS VM-rulleski stafett, Frosinone Italia 2009

2.-plass FIS World Cup-rulleski sammenlagt 2010

Gull FIS VM-rulleski sprint, Kristiansund, Norge 2011 

Bronse FIS VM-rulleski sprint, Bad Peterstal, Tyskland 2013

Gull FIS VM-rulleski sprintstafett, Bad Peterstal, Tyskland 2013

Gull FIS VM-rulleski sprintstafett, Val di Fiemme, Italia 2015

3.-plass FIS World Cup-rulleski sammenlagt 2016 

Gull FIS VM-rulleski sprintstafett, Solleftea Sverige 2017

Gull FIS VM-rulleski sprint, Madona, Latvia 2019

Sølv FIS VM –rulleski stafett, Madona, Latvia 2019

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.