God for gull

Postet av Svein Ola Hope den 28. Sep 2018

Ett hovedmål per sesong, sier June Rognmo som i et intervju med SKImasters slo fast: Det må kommende vinter bli MWC igjen, på Beitostølen.

June i tet i gull-løpet fra vinterens MWC i Minneapolis.

June  kom hjem med gull fra Masters World Cup (MWC) i Minneapolis sist vinter.

Opplevelsene har gitt mersmak. Om fristilsgullet sier June Rognmo:

Det var moro å klatre helt til topps.

Hun deltok også i MWC for to år siden, i Vuokatti, da med sølv og bronse som resultat.

Vinteren for to sesoger siden var det Birken som var Junes mål. Bra plassering, sier hun om 9.plassen, men gjennomføringen og tida er hun ikke spesielt fornøyd med.

Mens mange andre, ville jublet over et Birken-resultat på 3,35, må Junes betingede begeistring ses i lys av tidligere prestasjoner, blant annet en fjerdeplass i kvinner elite for en del år siden.


Gikk motsatt vei

June forteller at skiinteressen ble vakt alt i barneåra. Men i ungdomstida var det så som så med langrenn.

– Jeg gjorde vel motsatt av så mange andre, jeg begynte å trene igjen da jeg ble senior, sier hun, og kan skilte med en 18.plass fra senior-NM på 5 kilometer klassisk.

I mange år var det den klassiske stilarten som gjaldt, det var her hun hevdet seg.

– Men nå trives jeg best med skøyteski. Og det er ikke bare fordi jeg da slipper alt smørestyret. Jeg fikk en slags aha-opplevelse da jeg trente fristil. Skøytet uten staver. Så fikk jeg noen tilbakemeldinger på teknikken, og plutselig var det som noe løsnet: Dette er riktig.

All grunn  til tommel opp for egen innsats i MWC i Minneapolis i vinter.


Trener seks dager i uka

Langrenn er Junes hovedinteresse på det sportslige plan. Hun trener i snitt seks ganger i uka. Før snøen kommer er det tale om løping og rulleski.

– Hva med styrke?

– Jo, litt av det også. Jeg synes ikke det er så morsomt, men det er nødvendig.

June representerer Kirkenes og Omegn Skiklubb, samme klubb som en annen merittert Masters-utøver, Nils A. Eliassen. Men hjemstedet hennes er Sandnes og moderklubben er Sandnes IL, laget som Krister Sørgård (48) startet sin karriere i.

– Klubben opplevde nedgangstider, noe som dessverre også gjelder norsk langrenn i sin alminnelighet. Det er så tydelig i de yngre årsklassene der deltakertallet skrumper.


Foreldrene må med

– Hva mener du er årsaken til dette?

– Det er hallidrettene som ”stjeler” ungene. De tilbyr helårsidrett og i første rekke fotball.

– Hva må til for å endre utviklingen?

– Foreldrene må i mye sterkere grad med. Det må skapes gode miljøer med deltakelse og innsats fra foreldrene, sier June som selv er forelder – og som har tatt sin tørn som trener for de yngre.

– Du har også hatt smørekurs, kunne vi lese i lokalavisa?

– Ja, sammen med en annen kvinne arrangerte klubben smørekurs for bare damer. Det var både viktig og riktig. Kvinnene har ved slike anledninger en tendens til å stille seg i bakre rekke. Her fikk de komme fram og kunne stille spørsmål som de ellers kanskje hadde fryktet var for enkle eller dumme.

June til høyre med gull i fristil i Minneapolis sist vinter.


Nivå for alle

– Tilbake til MWC på Beitostølen i 2019: Får du følge av mange nordfra?

– Jeg håper det. Jeg skulle ønske flere fikk øynene opp for masterskonkurransene. Men mange tror det er så alvorlig, at du må være så god. Faktum er at i disse konkurransene er det deltakere på alle nivåer.

– Men du går for å komme hurtigst til mål, helst først?

– Jo, men gjør jeg ikke det så er det ikke så farlig. Det er ikke knyttet så mye prestisje til dette, miljøet er mer avslappet og inkluderende.


Skiføre til juni?

Til daglig er June Rognmo å finne i Tolletaten. En avisreportasje forteller følgende:

”Norge har fått godkjent sin første ekvipasje med flersøkshund. Hundefører og førstetollinspektør June Rognmo har arbeidet sammen med jaktlabradoren Diesel siden sommeren 2011. Diesel er av engelsk opprinnelse. At Diesel er en flersøkshund, betyr at han kan søke både sigaretter og narkotika.”

Hunden er for June en god følgesvenn på treningsturer, men hun hadde nok kommet seg ut uten hund også.

I skrivende stund har June akkurat gjennomført Finnmark skimaraton og har to renn igjen for sesongen: Vadsørennet og Båtsfjordrennet sist i april. Men om det betyr at skiene da settes vekk, er ikke sikkert.

–I fjor var det skiføre til og med første helga i juni!

Tekst: Svein Ola Hope


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline