Møt Masters World Cup-sjefen

Postet av Svein Ola Hope den 25. Des 2018

Da Erik Østli sa ja til vinterens Masters World Cup på Beitostølen, var det ikke stjerneglansen som lokket. Det var økonomien. Volumet. De store talls lov. 1400–1500 skiløpere i ti dager.


Han er ikke sikker på om turistnæringen på Beitostølen helt har forstått hvor omfattende Masters World Cup (MWC) er. At det i arrangementet ligger en omsetning på 15 millioner kroner bare i kost og losji.

– Jeg skal villig innrømme at jeg var i tvil da jeg ble spurt om å være arrangementsansvarlig. Om vi ville mestre det, var ikke noe spørsmål. Jeg har i mange år hatt ansvar for både Beitosprinten, World Cup og det noe mindre elitepregete Fjellmaraton, for å nevne noe.

MWC er likevel noe helt annet, mener Erik.


Kjendisene mangler

– Jeg var speaker på et veteranmesterskap i friidrett for en del år siden. På deltakerlista fant jeg bare to navn jeg kjente fra før: Unn Thorvaldsen og Arne Lothe. Noe av det samme gjelder Masters-konkurransene. Det er ingen stjernespekket deltakerliste. Det som fikk meg til å si ja var volumet – antall deltakere ganger antall dager. En skikkelig logistikk-utfordring.

Går det som Erik Østli ønsker, vil framtidas MWC-konkurranser bli på langt nær så omfattende. Hele konseptet må moderniseres. Han har tre forslag – minst:


Færre dager, flere deltakere

– Jeg mener vi må komprimere hele arrangementet til ei uke. Skal vi få flere deltakere, og også deltakere som ennå ikke er pensjonister, er det ikke holdbart å drive på i ti dager. Yngre folk har familie å ta hensyn til – og sikkert også en ansvarsfull jobb. Ved å redusere antall dager vil vi til gjengjeld kunne få langt flere deltakere. Det vil være med på å høyne omdømmet til MWC.

Han viser til at ved sist vinters MWC i USA, var det urovekkende mange av de påmeldte til den lengste distansen, 45-kilometeren, som ikke møtte til start.

– Jeg tenker: Hvor mange femmil går Martin  Johnsrud Sundby i en sesong der det ikke er VM eller OL? Jo, én, i Holmenkollen. Kanskje vil det fungere vel så bra med å la 30 km være lengste distanse for herreklassene. Med tilsvarende justering for kvinneklassene.


Legger om stafettene

– Når det gjelder stafettene ser vi at det er vanskelig å stille fire løpere innenfor de enkelte alderstrinnene. Jeg vil foreslå en ordning med bare tre stafettklasser, men organisert slik at de fire på hvert lag i alder ikke må overstige et bestemt antall år. Det betyr eksempelvis at du på laget kan ha både en 70-åring og en 30-åring, bare ikke laget samlet overstiger la oss si 200 år.


Publikumsvennlig

Erik Østli er gammel eliteløper i orientering. Han har vært – og er fortsatt – speaker på en rekke store idrettsarrangement. Det var etter en Norway cup-jobb i 1997 at han ble spurt om å være speaker på Beitostølen. Han sa ja – og siden 2000 har han vært bofast der. Formelt er han arrangementsansvarlig i Øystre Slidre Idrettsarrangement AS som eies av  Øystre Slidre IL.

Går alt slik Erik ønsker, vil han etter konkurransene i mars 2019 kunne ta en Samaranch og erklære ”de beste MWC noen gang”.

Det er lagt opp til et både publikums- og deltakervennlig arrangement. Konkurransene finner sted i tre fem kilometer lange løyper med ulike høydeprofiler og vanskelighetsgrad. En av sløyfene bruker deler av world cup-løypa. Alle løypene går innom stadion etter hver runde.


Slik blir MWC

Løypene blir nå ryddet, breddet ut og snauklipt for å sikre at telen går tidligst mulig i jorda.

For å hindre at folk går feil er det kjøpt inn 1500 meter med byggeplastgjerder som det godt skal la seg gjøre å gå gjennom.

Startordningen blir lagt om. I stedet for linjestart over 21 spor, blir det som i World Cup, plogstart med de antatt beste i front.

Masters har sagt de vil følge FIS-reglene. Det gjelder stavlengde. Og på Beitostølen vil det også foreslås å innføre stakefrie soner.

På stadion vil det stå hele 35 smøreboder står til disposisjon. Noe liknende har nok ikke deltakerne opplevd før

Alle spisestedene på Beitostølen, og det er ikke få, tilbyr Masters-lunsj til 149 kroner. På selve stadion blir det kaffe og vafler.

Som speaker har Erik engasjert Henrik Jonassen, Kvitt eller dobbelt-deltaker i 2006 i tema Vinter-OL. Siden den gang har fredrikstadgutten blant annet lært seg russisk. Det kan komme godt med da russerne tradisjonelt er godt representert i MWC.

Og så blir det mottakelser og premieutdelinger i Beitohallen.


Matnyttig sportsseminar

Med andre ord: Alt på skinner – uten risiko for at et tog stopper og sperrer konkurranseløperne slik som i USA sist vinter.

Fridagen midt i arrangementet vil Erik bruke annerledes enn det tidligere arrangører har gjort.

– Vi kunne kjørt folk i buss til Lillehammer og tilbake, men hvor interessant er det? Nei, la oss holde folk på Beitostølen. Jeg vil invitere leverandører av sportsutstyr til å vise det nyeste nye. Jeg har også en drøm om å få Anders Aukland til å snakke om trening for veteraner – og Vegard Ulvang til å tenke høyt om langrennssportens framtid.

– Og så håper jeg å få til en omvisning på Helsesportsenteret. Mange vil finne det mektig interessant å se hva det er mulig å få til av hjelpemidler.

I skrivende stund er Beitostølen en stor byggeplass. Men 15.november står en ny, større Spar-butikk klar. Bak butikken bygges det parkeringshus med leiligheter over. Intersport-butikken får dobbelt så stor plass, og i et nytt hus ved foten av bakken, der det var en liten pub før, kommer det blant annet en restaurant.

Tekst: Svein Ola Hope


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.